KALP BYPASS AMELİYATI
OP. DR. HARUN GÜLMEZ
Açık Kalp Ameliyatı
En önemli organlarımızdan olan kalbimizin damarlarının tıkanması tüm vücudu etkilebilen ciddi bir durumdur.
Kalp rahatsızlıklarının büyük bölümü kalbe temiz kanı getiren veya kalpten kirli kanı taşıyan damarlar, kalp kapaklarının hasarı şeklinde ortaya çıkmaktadır.
Eğer gerekli tedaviler yapılmaz ise yaşam kalitesi düşebilir veya daha önemlisi hayati riskler söz konusu olabilir.
Son 50 yılda gerçekleşen bilimsel çalışmalar ve ilerleyen teknoloji sayesinde artık kalp damar ameliyatları konforlu ve daha az riskle yapılabilir hale gelmiştir.
Açık Kalp Ameliyatı (Kardiyovasküler By-Pass) Nedir
Açık kalp ameliyatlarında göğüs kemiği açılarak yapılmaktadır. Bu sayede kalbi ve akciğerleri destekleyen bir cihaz ile veya kalbin durdurmadan ve destek cihaz takılmadan(beting kalp ameliyatı) olarak yapılabilmektedir. Bu nedenle açık kalp ameliyatı en sık kalp damar hastalıklarında kullanılmaktadır.

Ayrıca
- Kalp ritim problemleri
- Kalpteki delikleri
- Doğumsal kalp problemleri
- Kalp kapaklarında sorunları
- Büyük atardamarların, balonlaşması, formunun bozulması ya da yırtılması problemleri (anevrizma)
- Kalpte tümörlerinin tedavisinde de uygulanmaktadır.
Açık Kalp Ameliyatı Nasıl Yapılır
Açık kalp ameliyatı öncesinde detaylı tetkikler ve incelemeler yapılır. Ve hastanın durumuna göre genellikle ameliyattan bir gün öncesinde hastaneye yatış gerçekleştirilir.
Açık Kalp ameliyatı yaklaşık 3 ila 4 saat arası sürer.
Açık kalp ameliyatında kalp- akciğerlere makinaları kullanılabilirken uygun hasta durumunda kalbi hiç durdurmadan ve kalp-akciğer makinelerine de bağlanmadan çalışan kalpte ameliyatlar gerçekleştirilebilmektedir
Hastaya göre değişmekle beraber açık kalp ameliyatlarından sonra hastanın yakın takiplerinin yapıldığı yoğun bakım süresi 24 saattir.
Açık Kalp Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
İyileşme süresince göğüs kemiğini zorlayacak hareketlerden kaçınmak, ameliyat bölgesinin temiz tutulması, doktorunuzun size vereceği reçeteye uymanız, nefes egzersizlerini düzenli yapması gerekmektedir.
Ayrıca ilerisi için yaşam tarzı değişiklikleri yaparak kalp sağlığınızı yönetebilir ve hatta iyileştirebilirsiniz. Şu önerilen adımları deneyin:
- Sigara içmeyin.Sigara içmek kalp hastalığı, özellikle ateroskleroz (damar tıkanıklığı) için önemli bir risk faktörüdür. Bırakmak, kalp hastalığı riskini ve komplikasyonlarını azaltmanın en iyi yoludur. Bırakma konusunda yardıma ihtiyacınız varsa, sağlayıcınızla konuşun.
- Sağlıklı yiyecekler yiyin.Bol miktarda meyve, sebze ve kepekli tahıl seçin. Şeker, tuz ve doymuş yağları sınırlayın.
- Kilo almayınAşırı kilolu olmak kalp hastalığı riskini artırır. Doktorunuza sağlıklı bir kilonun sizin için ne olduğunu sorun.
- Egzersiz: Düzenli egzersiz, diyabet, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyonu kontrol etmeye yardımcı olur – kalp hastalığı için tüm risk faktörleri. Sağlayıcınızın Tamamıyla, haftanın çoğu günü 30 ila 60 dakikalık fiziksel aktiviteyi hedefleyin. Koroner arter bypass ameliyatından sonra, doktorunuz tekrar egzersiz yapmaya başlamanın ne zaman güvenli olduğunu size söyleyecektir.
- Stresi yönetin.Duygusal stresi azaltmaya yardımcı olacak yollar bulun. Farkındalık pratiği yapmak ve destek gruplarındaki diğer kişilerle bağlantı kurmak yardımcı olabilir. Anksiyete veya depresyonunuz varsa, yardımcı olacak stratejiler hakkında sağlayıcınızla konuşun.
- İyi uyuyun.Kötü uyku, kalp hastalığı ve diğer kronik rahatsızlıkların riskini artırabilir. Yetişkinler günde 7 ila 9 saat uyumayı hedeflemelidir.
- Şeker (diyabet) rahatsızlığınız varsa kan şeker seviyesini doktorunuzun tavsiyleri doğrultusunda normal seviyelerde tutun ve beslenmeniz dikkat edin
OP.DR. HARUN GÜLMEZ
İLETİŞİM
ADRES
Fevzi Çakmak Mah. Akınsel Sok. No:1 Tepebaşı Eskişehir