Koroner (Kalp) Bypass Ameliyatı

OP. DR. HARUN GÜLMEZ

Koroner (Kalp) Bypass Ameliyatı Nedir?

Kalbi besleyen atardamarların daralması veya tıkanması durumunda kalbin çalışması hayati risk yaratacak şekilde etkilenebilir. Bu durumda vücudun başka bölgelerinden alınan sağlıklı damarlarla ‘koroner bypass ameliyatı’ ile tıkanıklığın ilerisine yerleştirilir ve bu sayede daralmanın veya tıkanmanın getirdiği problemler ortadan kaldırılmış olunur. En çok kullanılan damarlar; sağ ve sol meme atar damarları, sol kol atardamarı veya bacak damarlarıdır.  Bu ameliyata “koroner bypass” ameliyatı denmektedir.

Koroner Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Koroner ameliyatı bir açık kalp ameliyatıdır. Yani göğüs kafesi açıldıktan sonra:

*- kalp akciğer makinesine bağlanarak kalbi durdurarak veya

 *-bağlanmadan (çalışan kalpte)kalbi durdurmadan yapılabilmektedir.

Koroner Bypass Ameliyatı Riskli Bir Ameliyat Mıdır?

Koroner bypass ameliyatı gelişen teknoloji ve bilimsel ilerlemeler sayesinde riski oldukça azaltılmış olan bir ameliyattır.  Ancak hastaların ileri yaşta olması, önceden geçirilen kalp krizlerine bağlı olarak kasların hasar alması,  diğer organların hastalıkları olası riski arttırabilmektedir.

Bypass Ameliyatı Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Kalbi besleyen koroner damarlarda tıkanıklık varsa,  birden fazla koroner damarın ameliyatsız stent yöntemiyle açılamadığı durumlarda, minimal invaziv (küçük kesi) koroner bypass yapılamıyorsa veya doktorunuzun değerlendirmelerine göre kişiye en uygun olan operasyon ise tercih edilmektedir. Ameliyat kararı kişinin vücut yapısına, geçmişine sağlık durumuna göre değerlendirmelerden sonra netleşecektir.

Bypass Ameliyatı Sonrasında Hastalar Nelere Dikkat Etmelidir?

Hastanın Kalp damarlarının bundan sonraki hayatında tekrar risk oluşturmaması şişmanlık, tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, kan yağlarının yüksekliği ve sigara içilmemesi önemlidir.

Bypasstan sonraki 1-1,5 ayda göğüs kemiğinin güzelce iyileşebilmesi için hekimizin size vereceği tavsiye tam olarak uyun ve sert hareketlerden kaçınınız.

Ameliyat sonrası normal yaşantıya, meslek hayatına geri dönülmeli. Spor yapmak istiyorsanız mutlaka doktorunuz ile konuşarak karar veriniz.

 Ayrıca ortalama günde 1 saatlik yürüyüş genel sağlık için tavsiye edilmektedir.

OP.DR. HARUN GÜLMEZ

İLETİŞİM

1 + 10 =

ADRES

Fevzi Çakmak Mah. Akınsel Sok. No:1 Tepebaşı Eskişehir

 
Gürlife Hospital
TELEFON